13 de nov. 2012

LES FIBRES


Avui faré un breu introducció del què són les fibres, espero que us agradi, i així en pugueu fer ús al vostre dia a dia.

Mira’t molt a prop (amb lupa, si pots) un tros de roba. És millor que estigui una mica esfilagarsada per la vora. Veuràs que està feta d’un tramat de fils. Aquest tramat és el que s’anomena un teixit.
Considera ara un sol fil. Un fil pot ser molt llarg, però si l’observes amb una lupa, probablement veuràs que està fet de filaments molt prims i curts entortolligats o retorçats entre ells. Cada un d’aquests filaments petits es designa amb el nom de fibra tèxtil.
La roba de vestir, la roba de casa, els tapissats, les cordes,... són productes que tenen en comú la utilització de les fibres tèxtils com a primeres matèries. A partir de les fibres obtenim fils per elaborar els teixits.
El tipus de fibra que es fa servir per a produir fils depèn de la classe de teixit que es vol fabricar.
Les aplicacions dels fils són les següents:
- Fils per a la indústria del vestit (faldilles, pantalons, jaquetes, fulards, mocadors, corbates, etc.)
- Fils per a la roba de la llar (llençols, mantes, cortines, tovalloles, etc.)
- Fils per a la indústria (tapisseries d’automòbils, vestits de seguretat i protecció, etc.)
Tipus de fibres tèxtils
Les fibres tèxtils poden ser: d’origen natural, artificial i sintètic.
• Fibres d’origen natural: s’obtenen directament de productes de la naturalesa i es subdivideixen en tres classes, vegetals, animals i minerals.

Les fibres d’origen vegetal estan constituïdes, bàsicament per cel·lulosa, en alguns casos com el cotó, gairebé pura, però, normalment, acompanyada d’altres substàncies com la lignina.

Les fibres d’aquest tipus s’obtenen de diferents parts dels vegetals, per exemple: dels filaments adherits a la closca del fruit del cocoter obtenim la fibra de coco; del fruit de la cotonera s’obté el cotó; el lli, s’obté de la tija de la mateixa planta; el cànem, el jute i el rami són fibres que també s’obtenen de les tiges o troncs de les plantes; l’espart i la ràfia són fibres que s’obtenen de les fulles de la planta.
Les fibres d’origen animal estan constituïdes bàsicament per proteïnes i s’obtenen a partir del pèl o la llana d’alguns animals, o bé de filaments segregats per certs cucs, aranyes i moluscs.
La seda, fibra d’origen animal, l’obtenim desenrotllant els capolls que fabrica el cuc de seda. La llana s’obté de l’esquilada d’alguns animals com l’ovella i la llama, també del pèl d’alguns animals, com la cabra, encara que es trenca amb molta facilitat. Hi ha algunes excepcions com el pèl de la cabra de la zona del  Caixmir, regió de l’Índia, i el pèl d’Angora, dels quals es fabriquen peces de roba de cost molt elevat.
Les fibres d’origen mineral procedeixen de  materials inorgànics, com és el cas de l’amiant i la fibra de vidre. Aquestes fibres s’utilitzen, per exemple, per confeccionar teixits per a la indústria gràcies al seu bon comportament davant les altes temperatures. Actualment es restringeix la seva aplicació pel risc per a la salut humana.

• Fibres artificials: són fibres químiques que s’obtenen a partir d’una matèria d’origen natural, com la cel·lulosa de les plantes. En són exemples el raió o la viscosa.

• Fibres sintètiques: es tracta de fibres químiques que s’obtenen, en general, a partir de derivats del petroli. Són exemples de fibres sintètiques les  poliamides (com el  niló i el perlan), els polièsters (com el tergal) i els poliuretans (com la licra).

3 comentaris: